Netanyahu kõne holokaustipäeval

Kõne
Tüpograafia

altJärgnevad on väljavõtted Netanyahu liigutavast kõnest, mille ta pidas pühapäeval Yad Va-Shemis toimunud mälestustseremoonial holokaustiohvrite auks:

Täna me peame küsima: kas holokaustist on midagi õpitud? Ma arvan, et see annab kolm õppetundi: kindlusta oma jõudu, õpeta häid tegusid ja võitle kurja vastu...

Selline on vaba ühiskonna põhiloomus. See on alus, mis aitaks ära hoida natsiideoloogia või mõne muu genotsiidi jutlustava ja seda täideviiva fanaatilise ideoloogia kasvu.

Seda me õpetame lastele Iisraelis, mis on erakordne riik, sallivuse majakas pimedas ja fanaatilises regioonis.

Kuid, daamid ja härrad, heade tegude õpetamist täiendab teine pool, ning see on holokausti kolmas õppetund: võitle kurja vastu. Lihtsalt headest tegudest ja sallivusest ei piisa. Vaba ühiskond peab endalt küsima, mida ta ette võtab, kui on silmitsi kurjuse hävitavate jõududega, mis tahavad inimest ja tema õigusi hävitada ning jalge alla tallata.

Ei ole sallivust ilma piirideta ning sallivuse piirid tuleb paika panna. Vastuse sellele küsimusele peavad kõik vabad riigid enese jaoks sõnastama.

Vabade ühiskondade ajalooline läbikukkumine natsielajaga silmitsi seismisel tulenes sellest, et nad ei seisnud sellele õigel ajal vastu, siis kui oli veel võimalik sellele lõpp teha.

Ning tänapäeval oleme taas tunnistajaks uue-vana vihkamise tulele, see on viha juutide vastu, mida väljendavad äärmusliku islamiga seotud organisatsioonid ja režiimid Iraani ja tema liitlastega eesotsas...

Vajalikku kindlameelset protesti ei ole kuulda – ei mingit teravat hukkamõistu, ei ühtki hoiatavat häält.

Maailm jätkab oma tavapärast kurssi ning on koguni neid, kes suunavad oma kriitika meie pihta, Iisraeli vastu...

Mu sõbrad, millest lähtub meie tugevus? Meie ühtsusest, meie pärandist, meie ühisest minevikust ja tulevikust. Me hindame oma minevikku ja sillutame teed oma tulevikule.

Me ei ole siin juhuslikult. Me pöördusime tagasi sellele maale, kuna see on meie maa; me pöördusime tagasi Siionisse, kuna see on meie linn. Me rajame teid põhja ja lõuna suunas, ning muudame viljatu maa õitsvaks aiaks. Selline on meie vastus neile, kes meid hävitada tahavad.

Allikas Word of Life Israel

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS