Kas paavst on riigipea või saab teda arreteerida?

Teoloogia
Tüpograafia

altVõitlevad briti esiateistid Richard Dawkins ja Christopher Hitchens kavandavad koos juristidega paavst Benedictus XVI arreteerimist, kui ta peaks astuma Suurbritannia pinnale. Nende meelest on katoliku kirikus aset leidnud pedofiiliajuhtumeid väidetavalt kinnimätsiv kirikujuht süüdi inimsusvastastes kuritegudes. Ateistide poolt palgatud juristide Geoffrey Robertsoni ja Mark Stephensi väitel on paavsti arreteerimine ja kohtu alla andmine täiesti võimalik, kuna Vatikan ei ole rahvusvahelise õiguse järgi riik ning paavst ei ole ÜRO poolt tunnustatud riigipea (vt siit).

Oxfordi Trinity College’i president ja endine diplomaat söör Ivor Roberts selgitab ajalehes The Times, et paavsti vahistamise taotlejad ajavad segamini kaks iseseisvat subjekti. Nimelt peeti enne 1870. aastat rahvusvahelise õiguse subjektiks nii Püha Tooli kui Kirikuriiki (inglise k Papal States). Mainitud aastal lakkas Kirikuriik eksisteerimast, kuid Püha Tool jäi edasi rahvusvahelise õiguse subjektiks. Paavst tõmbus küll Vatikani ja keeldus tunnustamast Itaalia valitsuse tegevust Rooma ja Kirikuriigi okupeerimisel. 1929. aasta Lateraani kokkuleppega see olukord lahendati ja tekkis Vatikani linnriik.

Kuid Püha Tool oli ja on nii enne kui pärast 1929. aastat jätkuvalt tunnustatud riikide ja ka moodsa õigusteaduse poolt rahvusvahelise õiguse subjektina. Püha Tool on ÜRO vaatlejaliige ning tal on diplomaatilised suhted 178 riigiga. Kui väidetakse, et Püha Tooli rahvusvahelisele tunnustamisele panid aluse alles Itaalia fašistid, ei vasta see tõele. Näiteks taastas 1914. aastal – pärast 450 aastat – Püha Tooliga diplomaatilised suhted Ühendkuningriik. Ivor Roberts täpsustab, et välisriikide saadikud on akrediteeritud Püha Tooli, mitte Vatikani linnriigi juurde.

„Üleskutse korraldada tõenditel baseeruv õiguslik protsess nii nende suhtes, keda süüdistatakse lastepilastamise jälgis kuriteos, kui nende suhtes, kes aitasid taolisi kuritegusid varjata, võiks õigusega leida laialdast toetust nii katoliku kiriku sees kui väljaspool. Kuid olles läbinähtavalt mõistus- ja õiguspärane, pälviks see palju vähem avalikkuse tähelepanu ja pealkirju, isegi kui see üleskutse tuleb nii kõrge profiiliga tegelastelt nagu Robertson või Dawkins. Kuid need, kes tõepoolest tahavad, et kiriku Augeiase tallid saaksid korralikult puhastatud, leiavad pigem, et mõistlik on minna just seda teed kui järgida ebarealistlikku ja väära üleskutset tuua paavst rahvusvahelise kohtu ette.“

Allikas http://www.meiekirik.ee

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS