Veiko Vihuri: Täisealiseks saanud inimene ja tema isand

Teoloogia
Tüpograafia

alt„Geiõigused on inimõigused. Need pole omased ainult ühele regioonile ja neid ei tohi allutada ühelegi religioonile. Geiõiguste oponentidele tuleb vastu astuda, samuti neile, kes kasutavad neid teiste diskrimineerimiseks.“ Nii kirjutas vasakpoolses „kvaliteetlehes“ The Guardian keegi Gary Younge, kelle arvates religioonidele on omane kalduvus homofoobiasse.

Läänemaailmas paar sajandit kestnud inimese „vabastamise“ projekt põhineb veendumusel, et inimene või inimkond on iseenda suveräänne isand, kes ei tunnista endast kõrgemaid autoriteete. Inimõigused on üldkehtivad, absoluutsed ja universaalsed. Läänes levinud inimõiguste tõlgendusele tuleb allutada kõik kultuurid ja religioonid. Teistsuguse nägemuse esindajad tuleb vaigistada ja sundida kuuletuma. Nii muutubki „täisealiseks saanud“ inimese vabaduse-ideoloogia totalitaarseks.

Tekib tagasihoidlik küsimus: kes on vaba inimese isand? Kes valitseb tema südames, kui seal ei valitse Kristus? Kas ulmefilmi Matrix loojad tabasid ehk siiski prohvetlikult märki ning illusoorset elu nautiv „täisealine“ inimkond sõltubki tegelikult mingist maatriksist, mis talle sisendab, et orjus on vabadus?

Seepeale meenuvad isa Robert Mäderi sõnad tema suurepärasest vaimulikust raamatust Kristus-Kuningas: „Jumala õigused on üle inimõiguste. Au olgu Jumalale kõrges! See on religiooni sügavaim mõte. See on religioon! Nüüdisaegsed religioonide rajajad ei märganud seda. Nad rajasid religioone, mille peamine eesmärk on tööd rügavate, kannatlike, kainete inimeste kasvatamine. Nad rajasid religioone, mis on heategevus­organisatsioonid, kus ligimesearmastus on kõik. Neis asjus tegid nad seda, mida peab tegema õige religioon, kuid nad jätsid unarusse esimese ja kõige tähtsama asja. Kristluse peamine rõhk lasub esimesel kahel käsul. Esimene käsk sisaldab Jumala õigusi. Jumal peab olema Jumal! Jumala ülimat võimu peab kuulutama tingimusteta, igal ajal ja igas kohas, kõikjal. See on kõige vajalikum asi, mida täna peab kantslitest maha ütlema.“

Allikas http://www.meiekirik.ee

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS