Uus seadus vaikuse poolt

Iisrael
Tüpograafia

Ehituse müra Iisraelis hakkab reguleerima seadusIisraeli seadusandlus teeb üha uusi samme, et vähendada inimesi häirivat lärmi. Möödunud nädala kolmapäeval (27.04.2011) jõustus Iisraelis parandustega seadus, mis käsitleb inimesi häirivate korrarikkumiste vähendamist. Pikendati ööpäevas tundide arvu, mil on keelatud elamurajoonides müra tekitavad ehitustööd ja valjuhäälsete aiatööriistade kasutamine. Omad regulatsioonid on ka huilgavate autoalarmide kohta, teatab Keskkonnaministeerium. 1961. aastal asutati spetsiaalne komitee, mis tegeleb keskkonnakvaliteedi küsimustega ja muuhulgas ka öörahu tagamise küsimustega kui näiteks elanikud on lärmi tõttu kaevanud oma naabrite peale. Õnneks on 98 % juhtumitest suudetud lahendada läbirääkimiste teel ning ilma kohtuvaidlusteta.

Varem see kõnealune seadus ainult soovitas, et müra tekitavad ehitustööd peaksid mahtuma tööpäevadel ajavahemikku kella 7-st hommikul kuni kella 10-ni õhtul. Uute parandustega jõustunud seadus aga teeb selle soovitusliku ajapiirangu kohustuslikuks. Ning väga kärarikkad kaevetööd ja lammutustööd peaksid lõppema hiljemalt kella seitsmeks õhtul.

Kõige suurem ja huvitavam muutus aga puudutab aiatehnika kasutamist. Mürarohkeid aiatöid ei tohi nüüdsest teha näiteks ka pärastlõunasel ajal kella kahe ja nelja vahel, kuna paljud inimesed teevad siis lõunauinakut. Samuti keelati ära elamurajoonides lehepuhurite kasutamine. Eriti selle viimase regulatsiooni üle on väga paljudel elanikel nüüd hea meel.

Samuti anti välja uus regulatsioon mis puudutab meelelahutuslikku tulevärki. Pauku tohib nüüdsest teha vaid vähemalt kilomeetri kaugusel elamurajoonidest. Erandiks on vaid Iisraeli Iseseisvuspäev ning Puurimi püha, millal pidutsemise ja tähistamise juurde kuulub ka meelelahutuslik tulevärk.

Mis puudutab valjuhäälseid autoalarme, siis kolme kuu pärast muutub nende ostmine Iisraelis illegaalseks. Autojuhid, kellel valjuhäälne autoalarm aga enne seda juba soetatud on, tohivad seda kasutada veel järgmise kuue aasta jooksul. Autoalarmidega on rahvarohketes Iisraeli linnades olnud palju probleeme, kuna kitsad tänavad, palju inimesi ning näiteks palli mängivad lapsed muudavad alarmi kasutamise nagunii suhteliselt mõtetuks – iga natukese aja tagant võib keegi pahatahtmatult autot müksata ning alarm hakkab huilgama. Ning harvad ei ole juhtumid, kui see võtab tunde, enne kui omanik alarmi välja lülitab.

Mõistva suhtumisega autoalarmide teemal on isegi Iisraeli juhtivad rabid. Töö tegemine on shabati ajal teatavasti keelatud ning religioossed juudid järgivad seda väga rangelt. Näiteks ka mistahes nupule vajutamine on nende uskumuste kohaselt töötegemine ja seega sabati ajal keelatud. Nüüd on juhtivad rabid andnud kogukonna heaolust lähtuvalt loa, et kui autoalarm shabati ajal käivitub ja ümberkaudseid elanikke häirima hakkab, ei ole see patuks, kui autoomanik vajutab nupule, et autoalarm välja lülitada.

Lisaks eelpoolmainitud rahurikkumistele on olnud ka palju vaidlusi öise ja varahommikuse lennuliikluse osas Ben Gurioni Lennujaamas, mis häirib lähedalelavate inimeste öörahu.

Allikas: Jpost, IsraelNationalNews

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS