Täna on Jeruusalemma päev

Liigitamata
Tüpograafia

Täna kolmapäeval, 1. juunil, tähistatakse Iisraelis Jeruusalemma päeva. Seda tehakse 1967. aastal asetleidnud Jeruusalemma taasühendamise mälestamiseks. 1967. aastal saavutas Iisrael taas kontrolli Jeruusalemma vanalinna üle. Seetõttu kuulutas Iisraeli pearabinaat välja igal aastal tähistatava Jeruusalemma päeva, et tänada Jumalat 6-päeva sõjas saavutatud võidu üle. Samuti selleks, et rõõmustada ligi 2000 aastat vana palvesoovi täitumise eest. Teatavasti kuulub juutide igapäevastesse palvetesse fraas: Järgmisel aastal Jeruusalemmas. Aluseks võetakse kirjakoht Vanast Testamendist Psalmist 122 salm 3: Jeruusalemm, kes oled ehitatud nagu hästi kokkuliidetud linn...

Jeruusalemma päeval toimuvad igasugused rõõmsad pidustused, aga ka mälestusteenistused nende sõdurite auks, kes said surma Jeruusalemma pärast peetud lahingutes. Korraldatakse erinevaid loenguid, kus räägitakse Jeruusalemmast ja linna ajaloost. Samuti toimuvad selle erilise päeva puhul Jeruusalemma tänavatel rongkäigud ja lehvitatakse rõõmsalt Taaveti tähega Iisraeli lippe. Enamus tänavatel sõitvaid autosid on pisikeste Iisraeli riigilippudega kaunistatud. Samuti lehvib enamus majadel ning rõdudel rivi väikseid omavahel ühendatud Iisraeli lippe. Jeruusalemma vanalinnas asuva Nutumüüri ääres toimuvad rõõmsad pidustused, lauldakse ja tantsitakse. Jeruusalemma päeva tähistatakse muidugi ka Iisraeli koolides, aga ka kõikides juudi koolides üle maailma.

Jeruusalemma nimi tähendab tõlkes „rahu linna“. Jeruusalemm on üle 3000 aasta vana ning on püha linn nii juutidele, moslemitele kui kristlastele. Selles linnas on asunud kaks templit. Jeruusalemmas on kirjutatud viis piibli raamatut: Ülemlaul, Koguja raamat, Õpetussõnad ning Esra ja Nehemija raamatud. Vanas Testamendis mainitakse Jeruusalemma 669 korral. Jeruusalemm on Iisraeli pealinn, kus asub Iisraeli riigi valitsus. See on ka Iisraeli suurima rahvaarvuga linn, kus elab hetkel peaaegu 800 000 elanikku. Jeruusalemma päeva on tähistatud igal aastal 1968. aastast alates.

44 aastat tagasi toimunud 6-päeva sõjas saavutasid juudid kontrolli kogu Jeruusalemma üle. Nüüd on otsustatud sellest lahingust teha ka suurejooneline film. Ameerika filmiprodutsendid Joseph Schick ja Jacob Septimus ostsid hiljuti õiguse teha film Jeruusalemma lahingu sündmustest. Aluseks on võetud ajaloolase ja endise Jerusalem Post’i ajakirjaniku Abraham Rabinovich’i raamat „The Battle for Jerusalem“. Raamat avaldati aastal 1972 ning hiljem on seda täiendatud ja taasavaldatud.

Allikad: Jpost, Janglo, Israel Today

alt

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS