Mille järgi hinnata, kas inimene elab koos Kristusega või mitte?

Jutlus
Tüpograafia

altPiibli järgi on kristliku elu tunnuseks Püha Vaimu vili. Ja vastupidi: halbades eluviisides elamine on tunnuseks sellest, et inimene ei päri jumalariiki. Ei ole ükskõik, kuidas me elame!

Peatun ka kahel kõrvalteemal: mis saab uskliku inimese lihalikust loomusest ja kuidas on Püha Vaimu andide olemasolu seotud inimese usueluga.

Igavese elu annab usk Kristusesse, mitte teod

Seekordses jutluses tuleb palju juttu tegudest – headest ja halbadest (Gl 5:19-26 põhjal). Aga kohe alguses tahaksin paigutada oma jutu üldisemasse konteksti, et ei tekiks valearusaama.

Paulus võitleb kogu Galaatia kirjas karmi otsekohesusega arusaama vastu, nagu võiks inimene Jumalale meelepäraseks osutuda heade tegude tegemisega: „Kõik need, kes rajavad end Seaduse tegudele, on needuse all“ (Gl 3:10). On ainult üks tee, mis viib igavesse ellu: usk Jeesusesse Kristusesse: „Usust õige jääb elama“ (Gl 3:11).

Niisiis, head teod ei aita meid Jumala riiki, küll aga on nende olemasolu tunnuseks sellest, et me kuulume Jumala riiki. Samamoodi on halbade tegude (lihaliku loomuse) olemasolu tunnuseks sellest, et inimene ei kuulu Jumala riiki.

Lihaliku loomuse teod tunnistavad sellest, et inimene ei päri Jumala riiki

Paulus toob välja neli valdkonda, kus lihalik loomus tahab valitseda (Gl 5:19-21).

(1) Seksuaalselt lodev elustiil

Selle alla kuuluvad kindlasti nii abieluvälised kui abielueelsed seksuaalsuhted; samuti seksuaalsuhted sama sugupoole vahel; aga ka kõik see, mis selleni viib: pornograafia, flirtimine, himurate mõtete soojendamine. Kõik, kes midagi niisugust teevad, ei pääse Jumala riiki.

(2) Abi ja energia otsimine muudest allikatest väljaspool Jumalat

Tänapäeva ebajumalateks on kõiksugused eneseabi meetodid, inimenergiate tunnetamine, vaimsed tehnikad nagu reiki, kvantmüstika, tšakrate avamine jm newage'likud või ida-religioosse taustaga asjad nagu jooga; aga ka lihtsalt ravitsejad, posijad, nõiad. Kõik, kes midagi niisugust teevad, ei pääse Jumala riiki.

(3) Tülitsev, konfliktne, isekas elustiil

On inimesi, kellega käivad alati kaasas konfliktid, lahkne­mised, tülid – need ei ole vaimulikud inimesed, isegi kui neil peaks olema jumalakartuse nägu või nad väidavad endal olevad mingeid jumalikke vaimuande. Kõik, kes midagi niisugust teevad, ei pääse Jumala riiki.

(4) Ohjeldamatu elu, sh sõltuvusainete tarbimine

Lihaliku elu tunnuseks on ka pöörased pidutsemised ning alkoholi-, tubaka- ja narkosõltuvused. Kõik, kes midagi niisugust teevad, ei pääse Jumala riiki.

Pauluse loetelu pole kindlasti lõplik – ta lõpetab loetelu „ja muu sarnane, mille eest ma teid hoiatan“. Need, kes on selliste pahede orjad, näitavad, et nad pole tõeliselt uuestisündinud Jumala lapsed.

Kuidas võidelda lihaliku loomuse draakoniga

Jutlustaja John Piper on võrrelnud inimese lihalikku loomust draakoniga, kes elab meie südame koopas. Kujutage ette oma lihalikku loomust – seda vana mina, kes püüab Jumalale meeldida heade tegudega; kes on isekas ja enesekeskne – kujutage seda lihalikku loomust draakonina, kes elab sinu südame koopas.

Kui sa kuuled evangeeliumi, võtad Jeesuse oma südamesse vastu, siis ütleb Jeesus: „Ma võtan su enda omaks ja ma vallutan ka selle koopa, kus elab draakon ja löön ta maha. Kas sa tahaksid niiviisi minu omaks saada? See tähendab täiesti uut elu: uutviisi mõtlemist, uutmoodi tahet, tundeid ja tegusid?“

  • Sa vastad: „Aga see draakon olengi ju mina ise.“

  • Jeesus vastab: „Jah, ja sa saad uue elu: ma annan sulle oma südame ja oma tahte ja oma mõtted.“

  • Sa küsid: „Mida ma pean siis tegema?“

  • Jeesus vastab: „Usalda mind ja tee, nagu ma ütlen. Kui sa mind usaldad, siis me ei saa kaotada.“

  • Seepeale sa otsustad usaldada Jeesust täielikult ja kummardad ta ette maha.

Kui Jeesus sind üles tõstab, siis annab ta sulle suure mõõga ja ütleb: „Mine ja löö nüüd draakon maha!“

  • Sa vaatad ehmatusega: „Ma ei saa. Ilma Sinuta ma ei saa.“

  • Jeesus naeratab: „Hästi öeldud. Sa oled kiire taibuga. Aga ära unusta: kui mida käsin sul midagi teha, siis pole see kunagi mõeldud üksinda tegemiseks.“

Seepeale te lähete koos draakoni koopasse. Seal tuleb tohutu võitlus – aga sa tunned, et Jeesuse käsi on sinu oma peal. Lõpuks lamab draakon liikumatult maas.

  • Sa küsid: „Kas ta on surnud?“

  • Jeesus vastab: „Mina olen tulnud selleks, et sulle uus elu anda. Selle said sa siis, kui sa otsustasid end minu omaks anda, tõotasid mulle usku ja kuulekust. Ja nüüd oled sa minu mõõgaga ja minu käe abil oma lihaliku loomuse draakoni maha löönud. Tal on surmahaav. Ta sureb, kindlasti.

  • Aga ta pole veel verest tühjaks jooksnud ja ta võib veel vahepeal toibuda ja palju halba korda saata. Sina aga pea teda surnuks ja pane koobas kinni kui hauakamber. Pimeduse vürst, saatan, võib tekitada su südames maa­värinaid ja panna kivi veerema – aga sina pane kivid jälle tagasi oma kohale.

  • Ole kindel: koos minu mõõgaga ja minu käega sinu oma peal on selle draakoni hukk kindel. Ta on maha löödud ja sa võid kindel olla oma uues elus.“

See, kes saab usklikuks, hakkab elama teistsugust elu. See on elu Pühas Vaimu juhtimisel, käimine Kristuse Vaimus. Mõne jaoks on see muutus väga radikaalne väliselt, aga igaühe jaoks on see radikaalne seesmiselt.

Võib juhtuda, et usklik inimene ei ole oma südame draakonit veel Kristuse abiga maha löönud, või on lasknud tal uuesti ellu toibuda. Küsimus ei ole mitte selles, et see draakon üks kord koopas möirgab, st et me teeme korra pattu, komistame. See, et ta aeg-ajalt möirgab ja teinekord Saatana abiga ka korraliku maavärina koos kivirahega meie elus korraldab, on paratamatu. Sellele tuleb ja saab jälle Kristuse abiga vastu.

Meie igavene elu satub aga ohtu siis, kui me hakkame järjekindlalt selle draakoni haavu ravima – me hellitame oma südames patuga seotud kirgi, himusid või mõtteid, selle asemel et need surnuks kuulutada ja need koos Jeesusega mõõka hoides eos surmata. Seda tähendab Gl 5:24: „Jeesuse Kristuse omad on oma lihaliku loomuse risti löönud koos kirgede ja himudega.“

Meie vana loomus on saanud surmahaava, ta on troonilt tõugatud ja me arvestame ta surnud olevat. Me ei toida oma patuseid mõtteid, kirgi ega himusid. Ja kui mõni patt meie elus peaks pead tõstma, siis me hüüame appi Jeesust ja tunnistame Kristuse lunastuse kehtuvust Püha Vaimu väes ka selle patu üle.

Mismoodi see erineb Vana Seaduse reeglite järgimisest, millega Paulus jõuliselt sõdis? Vahe on selles, kelle jõuga me patule vastu hakkame ja häid tegusid teeme. Me ei ole Kristuse omad mitte seetõttu, et me oleme suutnud draakoni oma elus ise (kõiki reegleid järgides) maha lüüa – vaid seetõttu, et Kristus tuli mu ellu ja me koos Kristusega võitleme tema vastu.

Uuest loomusest annab tunnistust Vaimu vili

Mis on aga Kristuses muudetud elu positiivsed tunnused? Lihaliku loomuse tegudest tuleb loobuda, aga mis tuleb selle asemele? Alati peab midagi asemele tulema! Kui inimene pöördub, otsustab loobuda oma senistest patustest eluviisidest, aga ei võta omaks seda elustiili, mida Püha Vaim tema ellu annab, siis vaakumit kauaks ei jää. Ta langeb tagasi.

Paulus nimetab seda uut iseloomu Vaimu viljaks: „Armastus, rõõm, rahu, pikk meel, lahkus, headus, ustavus, tasadus, enesevalitsus – millegi niisuguse vastu ei ole Seadus.“

Juhin tähelepanu sellele, et see vili on ainsuses – nagu viinamarja­kobar, mitte nagu õun-pirn-ploom jm üheksa vilja. Kõik need omadused hakkavad kasvama iga uskliku elus. Piibel räägib ka Jumala Vaimu andidest, mida antakse igale usklikule sedamööda, nagu Jumal tahab – igaühele erinevalt. Aga Vaimu vili on kõigil ühtemoodi.

Miks on tunnuseks Vaimu vili ja mitte Vaimu annid?

Uue elu olemasolu inimese sees tõendab just nimelt Vaimu vili, ja mitte Vaimu annid. Pange tähele, et Paulus ei too vaimuliku loomuse tunnuseks Vaimu ande, millest ta mõnes teises kirjas põhjalikult räägib! Miks nii? - Kaks põhjust.

(1) Esiteks on asi selles, et Vaimu ande saab jäljendada, aga Vaimu vilja mitte.

Jeesus ütleb mäejutluses: „Paljud ütlevad mulle tol päeval: „Issand, Issand, kas me ei ole sinu nimel ennustanud ja sinu nimel kurje vaime välja ajanud ja sinu nimel teinud palju vägevaid tegusid?“ Ja siis ma tunnistan neile: Ma ei ole teid kunagi tundnud, minge ära minu juurest, te ülekohtutegijad!“

Inimesed võivad hoogsalt õpetada, teha imetegusid, rääkida prohvetlikult või võõrastes keeltes – aga see ei ole lõplikult tunnuseks sellest, et inimene käib koos Kristusega.

On neid, kes teevad vägevaid asju, aga nad ei ole Kristuse omad.

(2) Teiseks on asi selles, et Vaimu annid on igal usklikul erinevad, Vaimu vili aga samasugune.

On neid usklikke, kes peavad mõne vaimuanni olemasolu uskliku juures tunnuseks sellest, kas ta ikka on tõeline usklik või mitte. Paulus ütleb selgelt, et pole ühtegi andi, mis esineks kõigil usklikel.

  • Sa võid olla täieõiguslik Vaimuga täidetud kristlane ja mitte omada keelterääkimise andi!

  • Sa võid olla täieõiguslik Vaimus käiv kristlane ja mitte omada õpetamisandi!

  • Sa võid olla täieõiguslik Vaimust juhitud kristlane ja mitte omada prohvetiandi.

  • Aga kui inimese elus ei ilmne Püha Vaimu vilja, siis tasub küsida, kas ta käib Vaimus.

1Kr 12:28-30: „Jumal on seadnud koguduses mõned apostleiks, teiseks prohveteiks, kolmandaks õpetajaiks; seejärel tulevad imeteod, seejärel armuannid tervendamiseks, abistamiseks, juhtimiseks, mitmesugusteks keelteks. Ega kõik ole apostlid? Ega kõik prohvetid? Ega kõik õpetajad? Ega kõigil ole tervendamisandisid? Ega kõik räägi keeli? Ega kõik tõlgenda neid?“

Ometi kohe pärast seda, kui Paulus on seda öelnud, esitab ta üleskutse: „Aga taotlege suuremaid armuande!“

  • Taotlege julgelt keelterääkimise andi!

  • Taotlege julgelt keelte tõlgendamise andi!

  • Taotlege julgelt prohvetiandi!

  • Taotlege julgelt tervendamisandi!

  • Taotlege julgelt õpetamisandi!

Need on töövahendid, mida teil läheb hädasti tarvis jumalariigi töös, ilma nendeta te jääte hätta! Aga need pole tunnuseks uuest loomusest.

Üle kõige olgu armastus

Nii Vaimu andide juures kui ka Vaimu vilja juures rõhutab Paulus ühte: üle kõige olgu armastus. Vaimu vilja loetelus on armastus kõige tähtsamal, esimesel kohal. Vaimu andide juures ütleb Paulus: „Aga suurim neist on armastus.“ [Loe 1Kr 13:2-3]. Ka Jeesus ütleb otse, et armastusest tuntakse ära tema jüngreid: „Sellest tunnevad kõik, et te olete minu jüngrid, kui te üksteist armastate“ (Jh 13:35).

Kui me oleme Kristuses, siis me oleme oma lihaliku loomuse draakoni koos Kristusega maha löönud ja koopasse kinni pannud. Halbade tegude asemel kasvab meis armastus, rõõm, rahu, pikk meel, lahkus, headus, ustavus, tasadus, enesevalitsus. Ja ärgem – Jumala pärast – hakakem neid ise käsu korras tekitama: vaid hoidkem Kristuse ligi ja laskem tal neid meie elus esile tuua.

Jutlusena Kolgatal, 18. aprill 2010

Jumalateenistuse audio: http://www.kolgata.ee/download.php?id=538

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS