Et me tunneksime ära tõelise - Eesti EKB Liidu jõululäkitus AD2009

Kõne
Tüpograafia

altKallid kogudused ning inimesed üle Eestimaa, meis kõigis on täna nii või teisiti igatsus kogeda tõelisi jõulupühi. Soovime ja palvetame, et see igatsus täituks, vaatamata pimedaimale aastaajale meie ümber, rääkimata seestpidiselt pitsitavatest kitsikusaegadest.

Väikelaste kujutlusmaailmas näikse jõulutõelus olevat kätketud saladuslikult täideminevatesse unelmatesse. Vanemad inimesed tunduvad ootavat pigem minevikumälestuste taaselustumist, olgu valge lumevaiba, küünlasäras jõulupuu, parimate jõulupalade või lähedastega jagatud elamuste näol. Täisväärtuslikku jõulutunnet igatsevad nii täisealised kui alaealised, naised kui ka mehed. Vaevalt tahab keegi rahulduda ebatõelise, aseainelise, ebaehtsa, kunstliku, surrogaatsega. Küsimus on, kuidas leida Tõeline?

Piibel ütleb: „Me teame, et Jumala Poeg on tulnud ja andnud meile mõistmise, et me tunneksime ära Tõelise.“ (1Jh 5:20) Nii sündis jõuluööl üle aegade suurim võimalus aduda Tõelist. Ehtsa esiletulekul pole ebatõelisest raske lahti lasta. Originaali kõrval kahvatub iga järeletehtu. Jõululaps ongi selleks tulnud, et me mõistaksime, mida – või õigemini keda – inimkond seni vaid aimamisi hoomas. Tõeline pole enam pelgalt elamuslik, lihtsalt mööduv, kord täituv ja siis jälle kaduv meelisklus. Tõeline on end Jõululapses nii Jumala kui Inimese Pojana äratuntavalt ilmutav Kõigekõrgem. Tema inimesekssünd on teinud inimlikult arusaadavaks kogu jumaliku elumaailma suhteskaala. Jeesusest tõelisemat Jumala-kogemust ei ole ega tule. Saades meie elutõeluseks muudab Jumala Poeg kogu me eluloo. Tema, kelle sünni järgi vaid maailma ajalugu on osatud arvestada, astus viimselt ajalukku pigem selleks, „et me tunneksime ära Tõelise“ üle aegade, nüüd ja ikka ja igavesti.

Tõdegem neil jõuludel, et Jeesuses võib meie igaühe jaoks isiklikult ja kogu me ühiskonna jaoks tervikuna olla kätketud veel midagi, mis seni pole reaalseks saanud. Avagem end sellele usus, lootuses ja armastuses! Pühitsegem jõulupühi ja elagem edasi nii, „et me tunneksime ära Tõelise“ selle sõna suurima tähendusega.

Tõelisi jõule soovides ja teie eest südamest palvetades -

Meego Remmel
Eesti EKB Koguduste Liidu president

Allikas http://ekklesia.ee/?s=1366

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS