Igasugune vaimsus ei ole kristlik

Teoloogia
Tüpograafia

Tundub, et ühtse kristliku kultuuri aeg on läänemaades lõppemas. On teemasid, mille puhul avaldab ilmalik ühiskond kirikule survet tõlgendada Piiblit teisiti kui seni, et kiriku seisukoht hakkaks ühtima avaliku arvamusega. Püütakse väärtustada pluralismi ning pakutakse usuvabaduse lipu all tegutsemisruumi igasugusele religioossusele. Kristluse puhul mõistetakse usuvabadust veel tihti vastupidiselt: seda tõlgendatakse negatiivselt kui kristlusest vabanemist.

Kristluse nõrgenemine on nähtav näiteks Soomes, kus viimaste aastate jooksul on üha enam inimesi kirikust välja astunud. Soome Evangeelse Luterliku Kiriku kurss paistab olevat võetud kriisi suunas, mis tuleneb Piibli tõe pidamisest suhteliseks. Eestis katkes kristliku traditsiooni järjepidevus nõukogude ateistliku poliitika mõjul. Pole ilmselt liialdus oletada, et paljudel inimestel puuduvad usunditele hinnangu andmiseks eeldused, sest suuremas osas koolidest puudub endiselt religiooniõpetus. Kuigi kristlasi on vähe, ei ole usklikkus siiski kadunud. Poolehoidjaid leiab vana paganlik rahvausund ning kaks aastakümmet kestnud vabadus on võimaldanud riiki tulla paljude erinevate usundite kuulutajail. Lisaks traditsioonilisest kristlusest eraldunud sektidele tekitab segadust end mitte ühegi konfessiooniga siduv ning selgete doktriinideta new age’i ehk uue ajastu mõtteviis.

Religioonide ühendamine – väljakutse kristlikule misjonile

Uue ajastu ehk Veevalaja ajastu spirituaalsus ei ole selgepiiriline usund. See on pigem vaimse liikumisena leviv raskesti kirjeldatav mõtteviis, mis on võimeline ühinema inimese senise religioosse pärandiga, muutes nõnda selle sisu. End kristlaseks pidav inimene võib omaks võtta näiteks budismist ja hinduismist pärit karma mõiste ja taassünni ehk reinkarnatsiooni ideed. New age’i kirjeldatakse tabavalt kui pick and mix-religiooni: igaüks võib osadest kokku monteerida oma tõe.

Uus ajastu on esile kergitanud vana ebausu ja okultismi. Oma teenuseid pakuvad igasugused meediumid, selgeltnägijad, ennustajad ning mõttejõuga ravijaid. Tervishoiu ja heaoluga tegelevate ettevõtjate hulka on tekkinud neid, kes pakuvad pseudoteaduslikke ravivõtteid ja teraapiaid. Nii mõnedki alternatiivravi vormid on seotud usuga maailmakõiksuses voogavasse elujõu energiasse (mida traditsioonilises hiina meditsiinis kutsutakse qi või chi), mida terapeut väidetavalt patsiendisse suunab või mille voogu ta suudab patsiendi energiakanalite ja survepunktide kaudu mõjutada. Selline mõtteviis on lääne meditsiinile võõras. Alternatiivsete ravivõtete taustal olevad uskumused võivad tunduda ebaolulised, aga paljudel neist on seos idamaise maailmapildiga, mis on omal viisil religioosne.

„Katsuge läbi kõik, pidage kinni heast“

Oleks lihtne mõelda, et valeõpetused paiknevad väljaspool kirikut. Tegelikult ohustavad need meid alati. Apostel Paulus hoiatab teises kirjas tessalooniklastele, et antikristus püüab pääseda just Jumala templisse, kogudusse.

Igasugune õpetus ja tegevus, mis Jeesuse Kristuse ülendamise asemel ülendab inimest, viib eksiteele. Tuleb pidada meeles, et usuelu ei tähenda ainult inimese enda usuliste kogemuste varal elamist. Mõnes koguduses rõhutatakse võib-olla liialt kurjade vaimude tegevust ja nõutakse vaimset sõdimist, teisal võib-olla taotletakse ülearu Püha Vaimu väeavaldusi ning imesid nagu keelte rääkimist või haigete paranemisi, mis oleksid justkui õige usu tõestuseks. Tegelikult satutakse eksiteele igasuguses sellises tegevuses, kus ei vaadata ristilöödud Jeesusele Kristusele, vaid taotletakse midagi veel „suuremat“. Seal, kus Jeesuse Kristuse asemele seatakse inimene ning Kristuse kuulekuse ja armastuse asemele asuvad inimese enda ususaavutused, kuulekus ja armastus, kaotatakse Kristus.

Kes on need, kelle kohta Issand Jeesus ütleb: Paljud ütlevad mulle tol päeval: „Issand, Issand, kas me ei ole sinu nimel ennustanud ja sinu nimel kurje vaime välja ajanud ja sinu nimel teinud palju vägevaid tegusid?“ Ja siis ma tunnistan neile: „Ma ei ole teid kunagi tundnud, minge ära minu juurest, te ülekohtutegijad!“ (Mt 7:22–23)?

Mitte igasugust vaimsust pole esile kutsunud Jumala Vaim. Isegi imed ei ole tõend, et tegutseja on Jumal. Tuleks ärgata igat kuulutust läbi katsuma, et mitte kaotada evangeeliumis peituvat aaret. Meie juhiseks on püha Piibel, mille alusel tuleb kõiki õpetusi ja tegevusi hinnata. Piibli sõnumi keskpunktis on Jeesus Kristus. Tema ristisurm on toonud meile vabanemise. Ei ole olemas mingit kõrgemat vaimsust ega teist evangeeliumi, mis annaks meile midagi enamat.

Artikkel ilmus väljaande Misjonifailid 2010. a kevadnumbris, vt siit.

Allikas http://www.meiekirik.ee

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS