Tiidrek Nurme: "Lapse sünd pani jooksmise unustama."

Persoon
Tüpograafia

Tiidrek Nurme lapse sünd ja jooksmineSeptembri alguses isaks saanud jooksumees Tiidrek Nurme tõdeb, et Jakobi nime kandev uus ilmakodanik surus jooksmise kuuks ajaks tagaplaanile. Koos treener Harry Lembergiga lõppenud hooaega analüüsides on aga välja mõeldud, mis läks Barcelona EMil viltu.
2010. aasta kevadel haukas Tiidrek Nurme mehise tüki (25 sekundit!) oma 5000 meetri jooksu rekordist. Sügisel sündis aga tema ja abikaasa Maili perre 3,1-kilone ja 50sentimeetrine poeg Jakob. Nurmega vesteldes ei teki kordagi kahtlust, kumb sündmus tema jaoks olulisem on.
Väikemees uurib inimesi ja elab maailma sisse
"Mida Jakob juba teha oskab? Eh-hee. Oma soove avaldada. Küsib süüa ja sülle. Oskab silma vaadata. Uurib inimesi," kõneleb 24aastane võhmamees päevas keskmiselt 40 grammi võrra suuremaks paisuvast pisipojast, hellusnoot hääles. "Esimene nädal oli suur ringijooksmine. Maili hoolitses lapse toitmise ja muude vajaduste eest, minu ülesandeks jäi kodu ehitamine. Teen süüa, koristan. Eks päevad olnud rasked, sest laps on pisike, elab alles maailma sisse. Magamata öid kogunes meil esimestel nädalatel ikka 4–5 tükki."

See pole siiski etteheide Jakobile. "Ta on ikka üle keskmise rahulik laps," kiirustab Nurme poega kiitma.

Sügavalt usklikud Nurmed ei kavandanud lapsesaamist teadlikult septembrisse, kuid see sobis spordimehe plaanidesse ideaalselt – Eesti 1500 meetri jooksu rekordiomanik sai esiklapsega tegeleda ajal, mis kulub kergejõustiklastel traditsiooniliselt puhkamiseks. "Raul Rebane ütles, et hea oleks, kui Gerd Kanter unustaks puhkamise ajaks kettaheite täiesti ära. Minul läkski tänu lapsele nii, et unustasin jooksmise kuuks ajaks ära," kinnitab Nurme, kes tunneb pärast pikka pausi taas nälga jooksmise võlude ja valude järele.
"Juba enne lapse sündi tundsin rajal lisajõudu. Teadmine, et sa ei jookse ainult enda eest, paneb viimast välja võtma," räägib Nurme, kes viis kevadel USAs oma põhialal, 5000 meetri jooksus isikliku tippmargi 13.31,87ni. Ta lootis suvel Barcelona EMil veel sekundeid kärpida ja murda esikuuikusse, paraku jaksas Nurme eeljooksus võistlusmaa katta 13.49,19ga, mis andis 16. koha.
Viga nr 1: liiga vähe pikki võistlusmaid
Miks jäid hooaja kiiremad jooksud kevadesse? "Talvine ettevalmistus läks hästi. Kui me vigu tegime, siis suvel," arutleb Nurme, kes kavatseb ka uuel hooajal ette võtta Keenia ja USA laagri. "Suurim viga oli see, et intensiivset koormust jäi väheks. Oleksin suvel pidanud rohkem võistlema pikematel distantsidel. Osalesin küll 1500 m jooksudel, kuid see ei andud 5000 m jaoks õiget pilti ette. Vajasin pikemat pingutust võistlusrütmis. Tegemist on nagu diiselmootoriga – kui kütust peale ei saa, siis ei liigu. Mootor on küll hea, aga tahma sees liiga palju."

Allikas http://ohtuleht.ee, Märt Roosna

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS