Kristliku sisuga barbiepunk MIIP üritab teha midagi uut ja täiesti miipi

Muusika
Tüpograafia

barbiepunk MIIP üritab teha midagi uut ja täiesti miipiKehrast pärit Miip on bänd, kuhu kuuluvad viis heas mõttes mässumeelset tüdrukut. Nad ei varja, et on kristlased ja elavad Jumalale. “Jumalal on minu elus väga suur roll, nii muusikategemises kui ka küünte lakkimises – kõike seda teen ma Jumalale,” ütleb bändi bassimängija Hanna. Tüdrukud tahavad oma muusikaga astuda võitlusse, et lõhkuda valearusaamasid kristlusest ja kristlastest. Neile, kes mõtlevad, kuidas kristlus mässumeelsuse ja rokiga kokku sobib, selgitab Hanna: “Tihti arvatakse, et kirikus käivad ainult hallid vanamemmed ja surma lävepakul seisvad vanaonud. Sellise stereotüübi lõhkumiseks on mässumeelsus ja rokk just õiged vahendid.”

Pillid loosiga
Miip sai alguse 2005. aastal Kehra baptistikoguduse juures. Esialgu oli see rohkem kogudust teeniv ülistusgrupp ning selle koosseis üsna ebapüsiv ja kiiresti vahetuv. Päris kindel ei olnud ka see, mis pilli keegi mängima peab. Esmakordselt astus Miip kui päris bänd üles Kehra koguduse noortekal sama aasta novembris. “Esimese esinemise kohta super! Vinge” seisab ansambli kodulehel, kuhu korralike tüdrukutena iga ülesastumise järel värsked muljed kirja pannakse. Tänaseks on ansamblil selja taga juba tublisti üle saja esinemise. Lava on jagatud populaarsete Eesti alternatiivroki kollektiividega, nagu Sõpruse Puiestee ja Vennaskond. Kõlab uskumatult, kuid kunagi otsustati see, mis pilli keegi mängima hakkab, loosiga. Praegu kinnitavad kõik tüdrukud kui ühest suust, et on oma instrumendiga väga rahul. Ansambli legendaarseim pill, kitarr Kalle, on tänaseks pensionile jäänud. Repertuaaris on ka talle pühendatud lugu “Kallis Kalle!”.

Muumimamma kirvega

Miipi laulud sünnivad elust enesest. “Tavaliselt tulevad kõigepealt sõnad, mis on inspireeritud mõnest läbielamisest, inimesest või olukorrast elus. Pärast seda üritame sinna juurde mõelda muusika, mis meie sõnumit ära ei sööks, vaid selle esile tõstaks,” ütleb Hanna. “Või kui meil on mingi tugev põhimõte, mida inimestega jagada soovime, siis kirjutame sellest laulu,” lisab Kadi. Ansambli üks tuntumaid lugusid, “Muumimamma teritab kirvest”, räägib eelarvamustest. Sest see pole nii, nagu inimene näeb: inimene näeb, mis on silma ees, aga Issand näeb, mis on südames (1Sm 16:7).
Kristi tunnistab, et bändiliikmete muusikamaitse on küllaltki erinev, seepärast otseseid ühiseid eeskujusid ei ole. Mp3-mängijates leidub muusikat kodumaistest artistidest Trepikoda, Ruja ja Anne Veski kuni välismaiste Foo Fightersi, Barlowgirli, Flyleafi ja alternatiivsete indie kollektiivideni välja. “Üritame teha midagi uut ja täiesti miipi”, selgitab Hanna. Liigitatagu seda siis popiks, rokiks või barbiepunk’iks, tuleb tunnistada, et see, mida tüdrukud teevad, tuleb neil suurepäraselt välja. Bändi 2010. aastal ilmunud debüütalbumit hindas kõrgelt muuhulgas Eesti Päevaleht, märkides selle nädala plaadiks.

Miipi üks asutajaliige, trummar Kristi, on veendunud, et Jumal on nad kokku viinud ja andnud neile kõigile erinevad annid: “Tema tahab, et me tegutseksime, läheksime välja ja muudaksime maailma. Seda me ka teeme”.

Miip on:
Annely Aaslaid laul
Ave Palm kitarr
Hanna Parman bass ja taustalaul
Kadi Ellus klahvpillid
Külli Nigulas trummid
Kristi Praakle endine Miipi trummar, kes on hetkel aktiivsest bänditegevusest eemal.

Bändi koduleht MIIP

Allikas noorteajakiri PLUSS. Tekst Daniel Reinaru.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS