Pluss ajakirja 3/2012 Juhtkiri: Minu väärtus

Ajakiri
Tüpograafia

Pluss ajakirja 3/2012 Juhtkiri: Minu väärtusPeagi on trükist saabumas värske ja suvine Pluss ajakiri pealkirjaga: Minu väärtus.

Toome Sinuni juhtkirja näol väikese tutvustuse, milliseid teemasid võib seekordsest ajakirjast lugeda. Ajakirja ennast võid leida juba tuleval nädalal Eesti erinevatest paikadest!

Minu väärtus

Kord ühel oksjonil müüdi vana viiulit. Tegemist oli juba päevinäinud pilliga ja keegi ei osanud sellest suurt midagi arvata. Nii alustatigi pakkumist ja alghinnaks määrati 10 dollarit. Oksjonipidaja küll innustas inimesi julgemalt pakkumisi tegema, kuid peagi nägi ta, et see on lausa võimatu. 10 minutiga oli hind kerkinud alghinnast vaid mõne dollari võrra kõrgemaks ja keegi pakkujatest soovis seda 18 dollari eest lihtsalt oma koduseinale kaunistuseks. Ühel hetkel aga tõusis rahva seast püsti pika halli habemega vanamees. Ta sammus otse lava juurde ning palus korraldajalt luba seda viiulit mängida. Korraldajal ei olnud selle vastu midagi, sest isegi kui mees pilli ära lõhuks, ei oleks varaline kahju väga suur. Vanamees võttis viiuli kohvrist välja, puhus tolmust puhtaks, häälestas keeled ja alustas mängimist. Hetkega valitses saalis täielik vaikus. Inimesed olid justkui tardunud ja nende pilgud peatusid viiulimängijal. Sellest vanast viiulist tulid välja nii kaunid helid, et nii mõnigi pidi silmist pisaraid kuivatama. Vanamees muudkui mängis ja rahvas oli helidest lummatud. Inimesed hakkasid üksteiselt küsima, kuidas on võimalik, et selline imeline meistriteos müüakse nii odavalt. Kui vanamees mängimise lõpetas ja viiuli tagasi kohvrisse pani, avastasid korraga kõik saalisolijad, et peavad selle kauni instrumendi endale saama. Viiul müüdi 10 miljoni dollariga.

Iga inimene on huvitatud sellest, mida teised temast arvavad. Tahame teada saada, mis on meie väärtus ja kui hinnalised me oleme. Teadlased on välja arvutanud inimese hinna lähtuvalt inimkehas leiduvatest keemilistest ühenditest, mis teevad ühe inimese väärtuseks umbes 3-5 eurot. Majandusspetsialistid aga peavad inimest oluliselt hinnalisemaks, võttes aluseks tema produktiivsuse, tööjõu ning toodetava energia. Nende arvates võib inimese väärtus küündida 5 miljonist kuni 9 miljoni euroni.

Ma tean, et see ei ole päriselt vastus meie südames peituvale küsimusele meie väärtuse kohta. Inimese väärtus tuleb esile just nii nagu sellel viiulil – alles siis, kui tekitame muusikat. Mitte sõna otseses mõttes, vaid ülekantud tähenduses: millist meloodiat meie elu tekitab? Kas oleme pidevalt turtsakad, ülbed ja pessimistlikud ning imestame siis, et miks meist lugu ei peeta, või jagame oma lähedastele armastust ning oleme lahked ja abivalmis?

Nii nagu viiul ise ei saa endast esile tuua kauneid helisid, tunned võib-olla ka Sina, et Sul ei ole jõudu oma ligimesi armastada ning et ennekõike vajad Sa ise armastust. Viiul hakkab tõeliselt kõlama alles siis, kui see on meistri käes. Ka inimese Elu algab tõeliselt alles siis, kui see on Looja kätesse usaldatud. Jumal on inimese on loonud ja Tema tunneb meie väärtust kõige paremini. Ta on iga inimese kujundanud ainulaadseks ja imeilusaks pilliks, et maailm võiks saada kaunimaks ja paremaks paigaks. Jumal kutsub Sind kõigepealt enda juurde, et Sina võiksid kogeda Tema armastust, ükskõik milline Sa oled, ükskõik mida Sa oled teinud, ükskõik mida teised Sinu kohta ütlevad. Jumal tunneb Sind ja Jumal armastab Sind! Ta soovib, et ka Sinu elu võiks olla kaunilt kõlav meistriteos.

Sa oled Jumalale hindamatult kallis!

Teid pole lunastatud kaduvate asjadega, hõbeda või kullaga teie tühisest esiisadelt päritud eluviisist, vaid Kristuse kui laitmatu ja puhta Talle kalli verega. 1Pt 1:18-19

Joel Reinaru
Plussi peatoimetaja

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS