Iisrael tähistab Shavu'ot-i püha

Iisrael
Tüpograafia

Täna tähistavad juudid Shavu’ot-i. Seda võib tõlkida kui „nädalate püha“ ning see on üks kolmest palverännaku pühadest, mil tuli minna üles Jeruusalemma templisse. Shavu’ot-i tähistatakse 50 päeva pärast Paasapühi. Samuti tähistab Shavu’ot päeva, mil juutidele anti Siinai mäel Toora ehk käsuseadus.

Shavu’ot-i ajal tähistatakse viljalõikuse lõppemist, esmaviljade templisse toomist ja on suur rõõmupidu. Mõnikord võib Shavu’ot-i ajal näha, kuidas punase valgusfoori taga peatunud religioosne juut rohelise fooritule ootamise ajal autost välja tuleb ning automakist kostva valju rõõmsa muusika saatel paar tiiru ümber auto tantsib. Vanasti kestis viljakoristus seitse nädalat. See algas odralõikusega ja lõppes nisulõikusega. Uudsevilja toodi templisse seitsmest viljast, mille poolest Iisraelimaa kuulus oli: nisust, odrast, viinamarjadest, viigimarjadest, granaatõuntest, oliividest ja datlitest.

Shavu’ot-i ajal süüakse tavaliselt magusaid piimatoite. See tuletab juutidele meelde, et “Jumal andis meile maa, mis piima ja mett voolab”. Kuid ka Toorat võrreldakse ka piimaga, mis toidab nii noori kui vanu.

Shavu’oti- püha ajal loetakse sünagoogides muuhulgas Ruti raamatut. Traditsiooniks on ka uurida kogu öö Toorat. See tava ulatub tagasi 1533. aastasse, kui Ottomani Salonikas elav rabi Joseph Caro kutsus oma kaaslasi pidama öösel Jumala Sõna uurimise teenistust. Ja sellel ööl ilmus neile ingel ja käskis neid minna elama Eretz Israeli. Jeruusalemmas lähevad inimesed hommikul enne koitu, kui nad on öise lugemise lõpetanud, Läänemüüri juurde palvetama. Shavu’ot-i ajal mälestatakse ka kuningas Taavetit, kuna traditisioon ütleb, et kuningas Taavet suri Shavu’ot-i ajal. Külastatakse Jeruusalemma vanalinnas Siioni mäel traditsiooni järgi asuvat Taaveti hauda.

Iisrael tähostab Shavu’ot püha
Möödunud aastal Shavu’ot-i pühade eelõhtul toimus Iisraelis veel üks eriline Piibliga seotud sündmus. Nimelt osales üle 23 000 seitsmenda klassi õpilase Vana Testamendi kirjapanemisel. Igale ürituses osalevale koolile määrati üks peatükk ning iga vanuse poolest sobiv laps kirjutas ühe salmi eraldi lehele. Osa võtsid 12-aastased tüdrukud ja 13-aastased poisid, kuna selles vanuses jõutakse niiöelda käskude ikka – toimub poistel bar-mitsva ja tüdrukutel bat-mitsva. Lõpetuseks viidi Iisraeli haridusministeeriumis läbi eriline tseremoonia, mille käigus haridusminister pani kirja Vana Testamendi viimase salmi. Hiljem koguti need kirjutatud leheküljed kokku ja köideti üheks raamatuks. Seda ainulaadset Piibli väljaannet eksponeeritakse nüüd Jeruusalemma lähistel Adulam-is asuvas Piibli muuseumis.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS