Raul Eamets: Eesti sularahavabaks!

Liigitamata
Tüpograafia

Tartu Ülikooli majandusprofessor Raul Eamets pakkus tänasel TEDx Tartu konverentsil välja idee uueks Tiigrihüppeks, nimelt idee muuta Eesti sularahavabaks.

alt«Eurole üleminek tekitab suurepärase psühholoogilise fooni sularahast loobumiseks. Käibele tuleb uus ja võõras raha, kroonid kaovad, hoopis uue tähenduse saavad mündid. Milleks meile sularaha?» küsis Eamets.

«Sularahaga maksame me täna turul, talumehele põllulapi harimise eest, ehitusmehele vannitoaremondi eest, rääkimata tehingutest, mis päevavalgust ei kannata: kõik mis seondub mõistega varimajandus, alates ümbrikupalkadega ja lõpetades narkokaubandusega,» kirjeldas professor.

«Kui me sularahast loobuksime, siis annaks see täiesti uue arengutõuke meie IT-sektorile. Vaja oleks kiireid ja turvalisi lahendusi isiku identifitseerimiseks (sõrmejäljed, silma võrkkest jne), uued lahendused oleksid vajalikud turvalisteks ja kiireteks mobiilimakseteks. See oleks võimalus tekitada Eestile täiesti uus imago välismaal,» kirjeldas Eamets.

«Näiteks tunnuslause: riik, mida saad usaldada! Sellele lisandub muidugi väga kõrge IT-tase. Tegelikult tehakse ju enamus majandustehingutest  nagunii täna arveldusrahaga, sularaha käitlemise kulud on hiigelsuured ja suurenevad müntide kasutuselvõtuga veelgi,» selgitas majandusteadlane.

«On vaja ainult uut ühiskondlikku kokkulepet, millega liituks ka finantssektor ja Eesti tiiger hüppaks jälle,» uskus Eamets.

allikas: http://www.postimees.ee

Kommentaar

Sellised väljaütlemised peaks kristlase jaoks olema kergelt öeldes alarmeerivad. Paljude kristlaste arvates on sularahatu finantskorralduse sisseviimine "metsalise märgi" kui universaalse makse- ja jälgimisvahendi sisseviimise vältimatuks eelduseks. Sularahatu finantskorraldus võimaldab kõik tehingud digitaalselt salvestada ja võtta inimeste kulutused täieliku jälgimise alla. Lootust annab see, et keskmine uudise kommentaator on antud mõtete osas ülikriitiliselt meelestatud, seega vähemalt hetkel puudub sellisteks avantüürideks ühiskondlik valmisolek.

Ilm13,16-17: Ja ta tegi, et kõik - pisikesed ja suured, rikkad ja vaesed, vabad ja orjad - võtaksid endale märgi oma paremale
käele või oma otsaette, ning et keegi muu ei tohiks osta ega müüa kui vaid see, kellel on märk, kas metsalise nimi või tema nime arv.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS