Kaugtöö - kui töötad kodus

Arvutid
Tüpograafia

alt

Kaugtöö käigus on töötaja teatud määral iseseisev ning omab võimalust töötada kodus talle sobival ajal. Kaugtöö tegemises lepivad pooled eraldi kokku ja töötaja on allutatud ka siin tööandja juhtimisele ja kontrollile ning saab perioodilist töötasu. Üldjuhul pakuvad ettevõtted kodus töötamise võimalust siis, kui töötasu makstakse töösoorituse hulga eest (tükitöö).

Töölepingu seaduse alusel on tegu erijuhuga, mis hõlmab töö tegemist töötaja elukohas. Teatud tööülesandeid saab täita väljaspool kontorit ning töötaja kohalolek ei ole ilmtingimata vajalik. Kaugtööd saab teha eeldusel, et töötajal on töövahendid. Näiteks arvuti, internet ja vajalikud oskused.

Millistest reegilitest saab juhinduda, kui sul tuleb töötada kodus?

Kodus töötamiseks peab olema kontorisarnane töökeskkond, soovitavalt eraldi ruum, aga kui seda pole, siis on vajalik vähemalt toanurk, alaline töökoht, kus sa saad mugavalt hoida oma töövahendeid, pabereid ja kaustu, kuhu sa võid oma poolelioleva töö jätta.

Tööpäeva tuleb alustada ühel ja samal ajal. Tunne rõõmu sellest, et sa ei pea kuhugi tormama. Sa ei pea õues külmetama ega istuma liiklusummikus.

On väga oluline pöörata tähelepanu oma välimusele. Sa peaksid olema riides, nagu sa oleksid tulnud tööle kontorisse. Kena välimus loob hea enesetunde ja töömeeleolu.

Tunne rõõmu hommikusöögist ja naudi seda. Sa ei sõltu bussiväljumisest, ummistunud tänavatest. Söö nii, et sul ei oleks kiusatust katkestada asjatult tööd ülemääraste söögikordade tõttu. Muidugi võid sa pidada kohvipause ja võtta need päevaplaani sisse. Eriti on see vajalik arvutiga tööd tehes, et puhata silmi. Iga tunni järel tee kindlasti paus 10 minutit ja vaata aknast välja, kaugele, et lõdevestada silmalihaseid.

Kui sa teed 8 tundi kaugtööd, siis pead töötama kogu päeva. Ütle endale „Ma töötan kaheksast neljani!“ ja täida seda. Sel ajal tegelegi ainult tööalaste küsimustega. Teata teistele, et sulle võib selles ajavahemikus helistada. Luba endale ametlikult tunnine lõunavaheaeg ja naudi seda täiega!

Tööd tuleks alustada täpselt, siin ei kehti vabandused. Töörutiin on ääretult oluline ja punktuaalsus loob eelduse töö efektiivsusele.

Kuid kaugtööd tehes on suur oht teha ka ületunde. Sa võid mõelda, et sul tuli hea mõte ja sa töötad sellega edasi, kuni see saab tehtud. See ei ole õige. Ka „töölt lahkuda“ püüa õigel ajal. Pööra oma töökohale selg kuni järgmise tööpäevani.

Kodutöö puhul on väga oluline, et sa ei jää eemale teistest inimestest. Sa võid teha „visiidi“ mõne tuttava juurde või lemmikkohvikusse. Kui sul on müügitöö, siis kohtumine kliendiga on sinu päeva tippsündmus, kus sa saad kodust välja. Seda enam on hea kohtuda inimestega väljaspool „töökohta“ mõnes huvigrupis või aktiivselt aega veetes.

Tähtis on säilitada professionaalsed ja ärikontaktid. Oluline on ajaga kaasas käia, püsida aja tasemel, et mitte öelda inimestest võõrduda. Isegi kui sa ei kohtu oma kolleegidega regulaarselt ja te suhtlete meili, telefoni või skype teel.

Sa oled (iseenda) peremees ja tunne rõõmu sellest.

TLS paragrahvi 6 lõike 4 alusel võivad töötaja ja tööandja leppida kokku kaugtöö tegemises, s.t töötaja jaoks töökohustuste täitmist väljaspool tööandja ettevõtet, näiteks töö tegemist töötaja elukohas.

Tööandja peab töötajat kirjalikult teavitama kaugtöö tegemise kokkuleppest. Teavitamiskohustuse saab lugeda täidetuks, kui kaugtöö kokkulepe kajastub kirjalikus töölepingus. Kirjaliku teavitamiskohustuse täitmata jätmisel eeldab TLS, et töötaja täidab tööülesandeid tööandja ettevottes (TLS § 6 loige 9).

Kui sulle meeldib kodus töötada ja sulle pakub huvi internetiturundus või programeerimine või kodulehe tegemine või disain või logo kujundamine või sulle meeldib teha müügitööd ja kohtuda inimestega, siis võta ühendust ettevõttega Internetiturundus OÜ. Kandideerimiseks saada oma CV.

Allikas: Internetiturundus OÜ

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS