Avalik kiri aktsiisi teemal peaminister Taavi Rõivasele

Varia
Tüpograafia

Kallis peaminister.

Sinu mõtted on toredad. Aktsiisi teemaga tõesti saab kergesti raha juurde. Tarbimine on olemas - aktsiisi juba makstakse. Tõstame aktsiisi ja ongi raha rohkem. Saan aru - sinu jaoks soodsama ja ökonoomsema auto soetamine tähendab riigihanget ja uut Audi A8 sinule. Oih vabandust, mitte sinule vaid peaministrile.

Otseloomulikult oma suures tarkuses ja elukogemuses sa tead kõike, mis on kõige parem meile kõigile. Aga tegelikult käib elu niimoodi - kütuse aktsiis tõuseb, mina ja ka teised inimesed teevad tööd ja teenivad raha, et seda kinni maksta. Ja siis sellest kinni makstud rahast majandad, sina, seal valitsuses. Sinu jaoks tähendab raha juurde saamine - kirjutame seadusesse suurema numbri ja ongi olemas.

Minule ja teistele, kes makse maksavad tähendab see midagi järgnevat: teenitud rahast maksame rohkem makse. See tähendab, et minu töö tulemuse ja tasu üle tahad suuremal määral sina otsustada. Ja minule jääb vähem otsustada oma töö tulemuse üle.

Riigikogulase ja ministri palgast makstavate maksude paradoks

Sina maksad ka makse ma tean. Aga enne, kui sa maksad makse, sa paned paika oma palga, mis makstakse meie maksudest sulle ja siis makstakse maksud sinu palgalt, mis tuleb ka meie maksudest. Eks ta ole omamoodi huvitav olukord. Nüüd, meile sa soovitad soetada ökonoomsema auto, et meil raha rohkem oleks. Ja ma mõistan sind täiesti. Su jutt on täiesti mõistlik. Aga sellega on väikene konks – mina ja ka teised inimesed ostavad autot niimoodi: säästame raha ja siis, kui on uue auto jaoks vajalik raha koos, siis saamegu uue ja säästlikuma auto osta.

Lihtsalt, et sa teaksid – tavaline kodanik ei pea Audi A8 ökonoomsemaks autoks kui keskmine auto. Aga eks sina valitsejana tead paremini, et see, mis on ökonoomne meile ja sinule, on erinevad asjad. Ilmselt sa juba mõtled, et asi ongi lahendatud ja kõik on rõõmsad. Aga vot on selline väike probleem, mis nüüd tavalistel inimestel on – seda raha peaks kuskilt juurde saama, et seda aktsiisi värki kinni maksta.

Kuidas inimesed raha saavad?

Tead Taavi, kuidas mina ja teised inimesed raha saame? Eks sa ilmselt tahad kohe mõelda, et kindlasti tänu sinu targa juhtimisele oled selle sina teinud meile võimalikuks, et meil üldse raha on. Ilmselt sa mõtled, et see raha asi on meile samasugune teema nagu sulle – partei juhtimisel parlament otsustab sinu palga ja kui midagi peaks vaja olema, siis riigihankega see ka ostetakse. Ja eks su sõbrad toovad parteisse kilekotiga juurde kui vaja ja riigi eelarvest saadud rahast parteile ei piisa. Ja raha – seda saab üleüldse muidugi riigieelarvest ja sinna saab raha maksudest ja maksusid tõstes on palju palju raha, mida sina meilt oled ära võtnud ja siis mille kasutamiste üle otsustad. Ilmselt on väike üllatusmoment sulle, et tegelikult niimoodi mina ja teised inimesed ei saagi raha. Mõistan sinu segadust – kuidas on see võimalik ja mis moodi on võimalik üldse raha saada siis. Ja kuidas üldse raha juurde saada. Ei, me ei trüki seda ise nagu sinu isandad Euroopa Liidus teevad, kui seda juurde on vaja saada. Ei, ei Taavi, ära muretse – me ei varasta ka ja kilekotiga me ei too seda kuskilt, nii et võid politsei suurendamise ja järelvalve osas maha rahuneda. Meie saame raha niimoodi, et me loome väärtust. Ei, ära lõpeta veel lugemist – väärtus on sinu jaoks midagi uut ja arusaamatut. See on poliitikutele üldse arusaamatu asi. Samamoodi nagu paljudele Jumal on arusaamatu. Väärtuse loomine on mingi tegevuse tegemine, mille tulemusena tekkib midagi uut siia ilma – näiteks uus maja, mis ehitati valmis. Või siis tööriista ehitamine, millega saab tööd teha. Või näiteks raamatupidamise tegemine kellegile. Või toidu kasvatamine. Ma tean, et see on sulle üllatus – toit kasvab, mitte ei ole lihtsalt poes riiulil aga keskendume teemale. Tean, et see on sinu jaoks täiesti uus ja arusaamatu kontseptsioon aga niimoodi me saamegi raha. Loome kellegile uut väärtust ja tema annab meile selle eest tasu ja preagu parim viis tasu üleandmiseks on raha. Ilmaselt oled sa segaduses ja mõtled, et kuidas niimoodi saab – nii peab ju tegema midagi, mida teine inimene tahab ja vajab ja mis on kokku lepitud.

Meie ei saa raha lihtsalt lubades kellegile väärtust luua. Lubadus ei too raha sisse tavalisele inimesele. Sa ilmselt üllatud aga, jah, nii ongi. Pannes üles plakati ja lubades kellegile midagi – me saame raha siis, kui täidame selle lubaduse täies mahus ning teine inimene saab meie poolt loodudud väärtuse.

Teeme augu sügavamaks!

Tulles nüüd tagasi aktsiis jutuni ja ökonoomsema auto ostusoovituse juurde, siis vaata meil on probleem. Sinu sõnad ja teod ei oma meie jaoks mingit tegelikku lahendust. Su jutul on sama abistav mõju, kui öelda kellegile - tee siis asju hästi ja siis läheb hästi, või kui kukud sügavassse auku, kust ilma redelita väja ei saa, tuleb ainult koju minna, tuua redel ja siis sügavast august välja ronida. Poliitikuna sa ilmselt mõtled, et viimases mõtteteras ongi kogu lahendus. Aga ei ole. Aktsiis tähendab, et ma pean leidma rohkem väärtuse loomise võimalusi. Mitte suvalisi tegevusi, vaid selliseid, mida kellegile on vaja. Otseloomulikult ma teen seda juba preagu keksmiselt 10 tundi päevas. Jah, vahel mõtlen, et kas ikka tasub nii palju teha, kui lihtsalt aktsiisi muutmisega sa võtad igalt poolt seda jõuga ära. Ja tahaks lastega ka aega veeta ja naisega koos jalutada…

Proovi Škodat ja aita luua väärtuste loomiseks vajalikku keskkonda

Taavi – ilmselt sa ei mõista seda aga ehk on sul mingi selguse hetk ja sa mõtled, et enne kui uusi audisi osta ja kulutusi suurendada ja aktsiise tõsta – äkitsi proovid vähendada kulusid, mis valitsemisega on. Noh näiteks audi uue audi asemel prooviksid Škodat – see viib ka punktist A punkti B. Ja võibolla annaks riigi aparaati tõhusamaks teha, et ei peaks hakkama makes tõstma. Selles osas võib sulle iga tubli ettevõtja abiks olla kuidas kulusid vähendada. Neid, kes meil riigi juhtimisega tegelevad riigiaparaadis on nii palju, et varsti on väärtuse loojaid nii vähe, et ongi ainult riigiaparaat. Proovi lahendada asja sealt, kus tegelik lahendus peidus on – ja tead sa näed imet. Rahavas hakkab rohkem väärtust looma, sest ta näeb, et tema loodud väärtust hinnatakse ja peetakse kalliks. Ja kui rahvas loob rohkem väärtus –tead, siis on ka rohkem raha riigi eelarves, ilma et aktsiise tõsta ja muid koormiseid tsuurendades. Nii lihtne see tegelikult ongi. Proovi.

P.S. Kui väärtuse loomine, lubatuste pidamine, säästmine, kokkuhoid ja efektiivsem majandamine vajavad pikemat lahtiseletamist, siis palun võta ühendust ja teeme teema selgeks.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS