Helle Aan: kui meie süda on puhastatud, näeme Jumalat teistes inimestes

Teoloogia
Tüpograafia

Me elame põneval ajal. Ilm on hukas ja inimesed on nagu arust ära. Kuidas sellises olukorras oma igapäeva asju seada?

Vanasti tähendas ilm kogu maailma, täna kasutame seda palju kitsamalt. Ilm tähendabki pigem kohalikke ilmaolusid – sademeid, tuult ja õhutemperatuuri. On see kliima külmenemine või soojenemine, ei tea, aga tavapärast nelja aastaaega päris vanal moel ju enam pole.

Terasem ilmavaatleja märkab, et isegi talv siin Eestimaal on vahetamas iseloomulikke tunnuseid. Meenutage – selle aasta veebruar oli tavatult mahe ja märtsikuu vastupidiselt palju jahedam, õigem oleks kasutada iseloomustamiseks seda õiget sõna - oli tavapärasest külmem.
Esimene vihm sadas aprilli lõpus. Ja milline tuleb sügis? Viimastel aastatel on maikuu tublisti kuumem kui juuli ja august. Ning augustikuu on olnud pigem vihmade poolest nagu oktoober. Tõesti võiks nentida, et ilm on hukas. Eestlane on ju veel oma põllulapis kinni ja kevad on külvamiseks ning suvi kasvamiseks. Ikka selleks, et saaks saagi sügisel salve. Eelmisel sügisel jäi mitmelgi talunikul saak märja maa tõttu kogumata.
Raamatute raamatus on ilmselgelt öeldud, et inimene küll külvab ja kastab, aga Jumal kasvatab.

Ja teinegi väide, et inimesed on justkui arust ära, tundub olevat üsna tõene. Viimane rahvaloendus Eestis tõi välja numbrid meie inimeste religioonieelistuste kohta. Arvnäitajad eestlaste osas olid viimase kümne aastaga eelmise rahvaloenduse näitajatega kahanenud. Selgitus oli üsna lihtne: need ülesanded, mis sajandeid pidi kandma kirik, on nüüdseks jagunenud erinevate institutsioonide vahel.Kiriku sotsiaalse rolli, kogukonna ühendamise ja kooshoidmise, on üle võtnud kogukonnakeskused – koolid, rahvamajad, asumiseltsid. Traditsioonilised funktsioonid, maailma seletamine, moraali- ja hingeküsimused on kandunud teistesse valdkondadesse: esimesega tegeleb teadus, teisega seadusandlus ja kolmandaga hingearstid. Sellisele selgitusele tuginedes on valdav arusaam, et edu ja õnn on iga inimese enda kätes, oskustes, teadmistes.

Ka kriisid ja sõjakolded on inimeste iseenese tarkusest tegemiste tagajärg. Inimesed võtavad endale Jumala positsiooni ja otsustavad maailma asjade üle, otsustavad sõjaga rahu rajada. Jeesus ütles: "Oma rahu ma annan teile. Mina ei anna nii nagu inimesed…"

Seega on rohtu, mis avitab. "Hea inimene toob välja head oma südame heast tagavarast…" (Lk 6:45) Kui meie süda on puhastatud, näeme Jumalat teistes inimestes, erinevates paikades, olukordades, kus me Tema kätt kunagi varem märgata ei osanud.

Raadio 7 on Eestimaal tilluke raadiojaam, kes sai kakskümmend aastat tagasi ellu kutsutud, et Jumala sõna abil Eesti riiki edendada. Paljud on kuulanud ja mõistnud. Neid on ka, kes kuulanud ja mitte kuulnud. Täname kõiki, kes on meie eetrisageduste külastajad.

Täname meie töötegijaid - kes igapäevaselt stuudios oma kohustusi täidavad. Täname vabatahtlikke, kes oma aega, teadmisi ja head tahet kuulajatega jagavad.

Täname toetajaid, kes Sõna jagamist raadio teel on nö külvanud ja kastnud. Toetajad, kelle materiaalse abi ja eestpalvete läbi me eksisteerime, on Eestimaa inimesed. Täname sõpru, kes Eestist kaugemal, kes meie raadiojaama algusaastatel otsustasid Sõna jagamist omapoolselt toetada. Täname ka uusi toetajaid, kes külvavad meie kõigi homsesse päeva, homsete unistuste teostustesse.Me oleme Kõigekõrgema kaitse all. Tema armus tegutsedes astume ka järgmisestesse aastatesse.

Täna valmistume väärikaks tähtpäeva tähistamiseks oktoobrikuus. Plaanid on tehtud ja käib plaanide teostamine, et siis - Raadio 7 sünnipäevakuul - kuulajate ette astuda. Valmib uus koduleht, muutub veidi ka saatekava - vastavalt kuulajate soovidele ja arvamustele.
Ja kutsume juba nüüd oma kalendrisse märkima, et oktoobrikuu teisel pühapäeval koguneme Eesti Kristliku Nelipühi Kirikusse jumalateenistusele, et anda tänu Jumalale.

(Autor on Raadio 7 peatoimetaja. Tekst on ilmunud ka väljaandes "Sõna tänaseks päevaks")

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS